Aku menghayati ALAM

Salam penuh kesyukuran,  dapat menikmati keindahan hijaunya  alam, menghirup udara segar di pagi hari, memerhatikan sang merpati berkicauan menyapa semasa sendiri tak kala mematuk sarapan pagi. Mentari merah di ufuk timur, mula memancarkan cahaya nya mengikut fitrah Alam. Terdetik di hati … “Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?”

Lately ini ada jumpa kawan2 lama, mereka cakap saya agak kurus!, errmmm yer ker…rasa macam biasa jer, angka timbangan pun tak de lah terlalu turun mendadak mengatasi status ‘ mak dara’.

Cuma apa yang boleh saya katakan.. yes, ada sedikit perubahan pada badan saya.. paling ketara… saya tidak lagi berada dalam katogeri yang ‘ banyak angin dalam badan’. Agaknya sebelum ini, nampak tembam sikit sebab banyak angin kot.. wallahualam.

I am ready nowwww.

I am ready nowwww.

Di pendek kan cerita, ok lah sebab ada yang bertanya dan minta saya share kan.. bagaimana untuk kekal cergas dan maintain berat badan.

 Okay- okay!

 Aktiviti luar saya bermula dari jam 6.45 pagi, Isnin hingga Jumaat.  Lepas drop anak sekolah, destinasi pertama pilihan saya ialah meluncur laju ke .. TAMAN BOTANICAL GARDEN atau lebih dikenali dengan nama Tasik Perdana…

image_20150512235824618

Sang Merpati menikmati sarapan pagi

Parking jer kereta.. sang merpati sedang asyik bersarapan pagi, cepat2 get ready for comfortable attire, and start my 1st step..by saying  hello and good morning to everybody along the way to the destination.

This is my 1st destination… chi qong by Sifu Mr.Kho, who has been teached this for more than  50yrs.

Wowwww… amazing, he is so passion and madly inlove with this traditional Chinese  muscle art! he never asked for any single cents!  The best part is, most of the followers age is between 60th and above.  Sifu itself is 83yrs old.

I am the youngest and the only Malay lady.

Ready for Chi Gong

Ready for Chi Gong

After Chi Gong, kita ronda ronda kejap menikmati kedinginan suasana pagi, if terlebih energy, kita  daki 220 anak tangga dengan nafas yang ‘tersenyum semput’.

Memorial Tun Abdul Razak

Memorial Tun Abdul Razak

 

Lake Circle

Lake Circle

Ok, berakhir sudah aktiviti  pagi saya, insyAllah panjang umur esok kita sambung lagi aktiviti menyedut oksigen pagi…

 

 

 

 

 

Leave a Reply