NAK CANTIK DULU KER, NAK SIHAT DULU?

Rentetan daripada posting dan sharing saya di whatapps chat kawan2 tempoh hari berkenaan dengan masalah kulit berjeragat dan tompok2 hitam. Ramai  yang PM, tanya itu ini, dan ada juga yang keliru, sunblock  heliocare ni untuk hilangkan jeragat ker apa?

Cerita dia macam ni, we go back to the  based line nya dahulu. Berjalannya kita hari ini ke hulur hilir, makan, tidur, pakai, dan sebagainya adalah disebabkan oleh sempurnanNya 12 sistem anatomy and physiology tubuh badan manusia.

Anatomy = structure/ bahagian badan cth : jantung

Physiology = fungsi bahagian badan., fungsi jantung : pam darah keseluruh badan.

 Terdapat 12 jenis sistem pada badan manusia.

  1. Sistem sel dan tissues
  2. Sistem kulit, rambut dan kuku
  3. Sistem skeletal ( tulang)
  4. Sistem muscular ( otot2)
  5. Sistem cardiovascular ( darah/jantung)
  6. Sistem perparitan ( lymphatic drainage)
  7. Sistem respiratory ( pernafasan)
  8. Sistem nervous ( otak dan saraf )
  9. Sistem endocrine ( hormones)
  10. Sistem reproductive  ( pembiakan)
  11. Sistem digestive ( penghadaman)
  12. Sistem uninary ( pembuangan air kecil)

human organ and system

Dalam konteks kecantikan , walaupun ke semua 12 sistem ini sangat penting dan saling berkaitan tetapi saya akan focus kan kepada sistem 1 & 2 iaitu sistem cell, tissue dan sistem kulit, rambut dan kuku.

Bagaimana dan kenapa 2 sistem ini memberi impak yang besar kepada kita yang impikan kulit yang cantik, halus, mulus, gebu dan gebas.

Situasi nya begini:-
Kak, kulit saya banyak tompok2 hitam lah.. ini jeragat ker?
Kak, kenapa yer kulit saya macam kusam jer?
Kak, muka saya senang terbakar/ sun burn, sebab apa yer?

——————- so many Kak, so I have to explain.

Untuk terbentuknya satu- satu sistem ia melibatkan 5 level of proses:-

Level 1            :Chemical level– iaitu komponen atom ( paling kecil ) yang akan bercantum antara 2 atau lebih, ia  akan membentuk molecule. Contoh H20 adalah nama sains bagi air, untuk terbentuk nya air, ia memerlukan cantuman 2 atom Hidrogen + 1 atom oksigen = air

Level 2            :Cellular Level (DNA) – binaan asas dan functional unit of the body seperti, saiz badan, jenis darah, bentuk badan, jantina- Character seseorang.  Sel terhasil daripada cantuman  Molecule molekul.

Level 3            :Tissue Level – Tissue adalah kumpulan cell-cell yang sama dan bergabung untuk membentuk sesesuatu fungsi, contoh :-  tisu otot, tisu saraf, tisu penyambung ( darah ), tisu Epitelium ( perlindungan dan penyerapan )

Level 4            :Organ level – adalah specialised sctructure yang terhasil daripada gabungan 2 atau lebih tisusue-tissue yang berbeza. Contoh organ :- jantung, hati, buah pinggang dll.

Level 5            :System level – iaitu kumpulan organ-organ yang berkerjasama untuk membentuk specific functions. Contoh sistem reproductive ( pembiakan ) ia terdiri daripada organ ovary, fallopian tubes, uteres ( rahim) dan vagina.

levels_of_structural_organization

    Rahsia Allah mengatasi segala galanya, para ilmuan dan saintis kecoh untuk mendapatkan figure yang tepat, berapa sebenarnya cell yang wujud dalam tubuh badan manusia. Namun semuanya tidak berpuas hati dengan jumlah anggaran masing-masing. Tetapi bila kita sebut perkataan Sains, ia adalah proven and boleh dipercayai. So Para saintis bersetuju untuk menerima anggaran bahawa badan manusia terbentuk daripada  37.2 trillion cell. Bayangkan

Berbalik kepada kulit impian kita. Perlu kita tahu bawawa Setiap satu square inch kulit manusia terdapat:-

625- kelenjar peluh

19 million cells90- kelenjar minyak

19 ft of saluran darah

19,000 sensory cells

65 helai rambut

1000 –nerve ending ( bahagian paling senstivie)

 Dan KULIT adalah organ paling besar manusia. Dan tak der satu inci pun badan kita yang tak ditutupi oleh kulit. Cuba terpotong jari sikit kat dapur tu? Sakit kan….begitu lah  hebatnya fungsi kulit.

Kulit berfungsi untuk :-

  1. Protection – melindungi seluruh organ-organ dalaman yang lain.
  2. Heat regulation – Mengawal suhu badan
  3. Storage – Stor simpanan lemak dan air
  4. Sensitivity – nervous ending, sensory nerve ending, detect perubahan pada suhu, tekanan dan kesakitan.
  5. Excretion – mini perkhumuhan – peluh bantu buang, uric acid, ammonia dan lactic acid
  6. Vitamin D production – matahari pagi dari jam 7-9.30 pagi  sangat baik untuk kulit, Waktu ini bila pancaran matahari kena pada kulit, Ultraviolet ini akan modified the  cholesterol molecules  kepada Vitamin D. Vitamin D akan di serap oleh badan untuk kesihatan tulang dan juga kepada penyerapan calcium dan phosphorus yang diperlukan di dalam diet.

Dari segi ketepatan masa yang, ada yang kata jam 10 pun masih ok, never mind. Indicator untuk kita tahu bila we should avoid dari direct sunlight adalah bila mana KULIT memberi signal SENSITIVITY. Bila dah rasa panas, perit.. than move away.

Waktu yang perlu di elakkan adalah jam 11 pagi hingga 3 petang .  Pancaran waktu ini sangat member impak yang negative kepada kulit.

7          Absorption – Penyerapan. Kulit menyerap hampir 60% daripada apa yang kita letak pada dipermukaannya.  Bayangkan – apa akan terjadi dengan cell –cell tadi ? Kalau kita letak benda baik, Alhamdulillah cell- cell kita mendapat nutrient yang bagus, tapi kalau kita letak pelbagai rash chemical ?SERAM TAK?  End up cell kulit akan terbeban maka terhasil lah cell cell yang rosak seperti Psoriasis, Pigmentation disorders, Lentigo dan sebagainya.

 Skin-diseases acne

 

 Melasma-is-a-hyperpigmentation-disorder

 

 

PENYAKIT -PENYAKIT KULIT

PENYAKIT -PENYAKIT KULIT

 

 

 

 

Gambarajah di bawah adalah Structure of the skin,

 skin structure

 

Perlu kita tengok, amati dan fahami supaya kita tidak menganyai diri kita sendiri.

Kulit manusia terbahagi kepada 3 bahagian utama

EPIDERMIS

Ia adalah bahagian kulit yang paling atas, yang kita sentuh sekarang.

Ketebalan Epidermis adalah sekitar 35-50 micrometer, kulit paling tebal adalah di tapak tangan dan tapak kaki, Kulit yang paling nipis adalah di sekitar mata.

Terdapat lagi 5 lapisan dalam bahagian Epidermis ini.Setiap lapisan- lapisan ini mempunyai fungsi yang berbeza yang penting untuk menyokong  bahagian kulit paling atas ( Epidermis)

Lapisan nya:-

  1. Horny layer ( outermost layer)
  2. Clear/corneum layer
  3. Granular layer
  4. Prickle/spinosum cell layer
  5. Basal cell layer ( innermost layer)

WAJIB kita tahu bahawa perjalanan cell dari lapisan paling bawah ( basal cell layer ) ke bahagian paling atas ( outermost layer) adalah 28-30 hari perjalanan. Bila sampai ke hari yang 30 sel-sel kulit kita akan mati, begitulah seterusnya process of cell produced. Bagi kita-kita yang dah mencapai usia yang menjangkau 50 an, perjalanan cell kita pun agak perlahan, ia mengambil masa hampir 37 hari untuk melengkapkan ‘Life span of the Epidermal layer.

Apa fungsi2 setiap lapisan tu minta jasa baik kawan2 tanya pak cik google and kita sama2 share di sini.

DERMIS

Bahagian ke 2, Ia berada dibahagian bawah Epidermis, saiznya agak tebal, mencapai 3mm ketebalan.

Dibahagian ini terdapat beberapa jenis tissue yang menyokong kepada framework to the skin seperti, saluran darah, akar rambut, kelenjar peluh, dan kelanjar sebaceous.

Di bahagian ini pula terdapat 2 lapisan iaitu:-

  1. Papillary layer – terdapat nerve endings, jaringan saluran darah, lymphatic capillaries. Life span of darah manusia adalah 120 hari.
  2. Reticular layer- connective tissue iaitu penghasilan collagen, oxygen and food

Bahagian ke 3 ialah HYPODERMIS

 

Tissue yang menyokong  kepada structur kulit seperti saluran darah dan nerve endings ( hujung2 saraf yang memberi rasa sakit, panas, sejuk dll)

Di bahagian ini terdapat satu lagi lapisan iaitu SUBDERMAL MUSCLE LAYER

Kat bahagian ini lah ada nya akar rambut, kelenjar peluh dan sebaceous gland dan juga kuku.

Lapisan ini bersambung dengan organ-organ dalaman kita .

 ****

So by understanding all this, kita akan appreciate diri kita more.  Kita akan faham, what is the best for get the healthy and beautiful skin. I am happy to share with you about ‘Natural Anti Aging’ . Satu topic yang sangat menarik . Those yang berminat untuk sama –sama kita berkongsi …jom say……. Yes, I like it.

FUNGSI HATI

  • Menyimpan vitamin dan garam mineral tertentu.
  • Mengawalatur metabolisme karbohidrat, lipid dan asid amino.
  • Menghasilkan hempedu yang akan disimpan di dalam pundi hempedu.
  • Menghasilkan protein-protein plasma tertentu seperti albumin.
  • Menghasilkan faktor-faktor pembekuan darah I (fibrinogen), II (protrombin), V, VII, IX, X and XI
  • Menyahtoksik bahan-bahan beracun terutama dadah dan bahan-bahan bernitrogen seperti ammonia.
  • Sebagai tempat penghasilan sel-sel darah merah fetus.
  • Menguraikan molekul hemoglobin tua.
  • Menyingkirkan hormon-hormon berlebihan.

RAWATAN URUTAN TITIK SARAF

TITIK SARAF, TUJU URAT,  ACUPUNCTURE DAN ACUPRESSURE adalah  linkungan rumpun bahasa yang hampir sama untuk menjelaskan teknik yang berkaitan dengan SARAF. SARAF SARAF ini adalah refleksi kepada organ organ tertentu di dalam badan manusia.

Kita semua tahu, bahawa ORGAN ORGAN penting terletak di dalam bahagian badan manusia. Ia dilindungi keseluruhannya oleh KULIT. Setiap organ mempunyai fungsi yang tersendiri namun ia saling berhubung kait antara satu sama lain.

 Terdapat 5 ORGAN PENTING MANUSIA

1. Otak            – mengatur kegiatan tubuh manusia
2. Jantung     – mengepam darah ke seluruh bahagian tubuh
3. Paru Paru – Pengolahan udara ( Oksigen & Karbon dioksida)
4. Hati            -mengawal aras glukosa darah dengan menyimpan glikogen di dalam hati. NYAHTOKSIN
5. Gingal ( buah pinggang) – membersih darah.

 

Untuk merawat dan mengenal pasti penyakit -penyakit yang berkaitan dengan ORGAN tersebut, ianya hanya boleh dirawat melalui TITIK SARAF yang terdapat pada kedua dua tapak tangan dan kaki.

20150916_195254

 

 

ABOUT OUR BODY

ANATOMY & PHYSIOLOGY

human body

***********************************************************

  • The human body is made up of a head, neck, torso, two arms and two legs. The average height of an adult human is about 5 to 6 feet tall. The human body is made to stand erect, walk on two feet, use the arms to carry and lift, and has opposable thumbs (able to grasp).
  • The adult body is made up of: 100 trillion cells, 206 bones,
    600 muscles, and 22 internal organs (including  5 vital organ BRAIN,HEART, LUNG,LIVER & KIDNEY)
  • There are many systems in the human body:
    • Circulatory System (heart, blood, vessels)
    • Respiratory System (nose, trachea, lungs)
    • Immune System (many types of protein, cells, organs, tissues)
    • Skeletal System (bones)
    • Excretory System (lungs, large intestine, kidneys)
    • Urinary System (bladder, kidneys)
    • Muscular System (muscles)
    • Endocrine System (glands)
    • Digestive System (mouth, esophogus, stomach, intestines)
    • Nervous System (brain, spinal cord, nerves)
    • Reproductive System (male and female reproductive organs)
  • Every square inch of the human body has about 19 million skin cells.
  • Every hour about 1 billion cells in the human body must be replaced.
  • The average human head has about 100,000 hairs.
  • The circulatory system of arteries, veins, and capillaries is about 60,000 miles long.
  • The heart beats more than 2.5 billion times in an average lifetime.
  • There are about 9,000 taste buds on the surface of the tongue, in the throat, and on the roof of the mouth.
  • The strongest muscle in the body is the tongue.
  • The human heart creates enough pressure when it pumps out to the body to squirt blood 30 feet.
  • You blink over 10,000,000 times a year.
  • The human brain weighs about 3 pounds.
  • It takes about 20 seconds for a red blood cell to circle the whole body.
  • Only 10% of the population are left handed.
  • One fourth of the bones in your body are in your feet.
  • Children tend to grow faster in the spring.
  • The most sensitive finger on the human hand is the index finger.
  • More men are color-blind than women.
  • More people have brown eyes than any other color

 SOURCE: ANATOMY & PHYSIOLOGY