3 HERBA WAJIB DALAM PENJAGAAN KULIT

BUNGAKU

Natural lover  mengajar saya , ” jika anda tidak boleh memakannya , maka anda tidak wajar  untuk meletakkan ia pada kulit anda. Satu nasihat yang baik . Lagipun, kita semua mungkin masih samar-samar dan kurang pendedahan tentang bahan bahan yang biasa digunakan dalam penghasilkan kosmetik . Pengunaan Arsenik dalam bedak , Petroleum dalam Sabun, Tembaga pada pembayang  mata, apatah lagi berasaskan Plumbum yang digunakan untuk menghasilkan topeng muka.

Tidak hairan lah , jika kesan sampingan pengunaan kosmetik berbahaya ini boleh membawa kepada , kemandulan , kerosakan organ dalaman , penyakit penyakit kulit yang merbahaya dan seterusnya berakhirnya dengan kematian.

BAGAIMANA INI BOLEH BERLAKU?

Mungkin kawan-kawan tak terfikirpun, setiap inch kulit manusia terdiri daripada:-

625 kelenjar peluh

90 kelenjar minyak

19 million cell

19,000 sensory cells

65 helai rambut

1000- nerve ending ( bahagian paling sensitive).

 Kulit adalah organ yang paling besar, menutupi seluruh badan manusia dan antara fungsi kulit ialah ‘absorption’ iaitu PENYERAPAN. American Journal of Public Health menunjukan bahawa secara puratanya kulit menyerap sehingga 64% daripada apa yang kita sapu dipermukaanya. Malah lebih dukacita lagi bila diketahui yang badan kita turut terdedah kepada chemical dan toksin melalui, pernafasan, penyerapan, suntikan dan pengambilan (makanan, minuman, dadah berjadual)

Menurut wartawan Diane Mapes , “Terdapat banyak produk kecantikan yang mengandungi kepekatan tinggi plumbum, merkuri, arsenik , namun, dengan teknologi canggih dan tahap kesedaran yang tinggi terhadap kesan sampingannya, Ahli-ahli kimia mula mencipta  ”chemical friendly to human” yang dirumuskan untuk menghasilkan kosmetik dan pelbagai produk kecantikan lagi.

Kita tidak boleh menafikan KOSMETIK adalah pemangkin untuk menghasilkan aura yang lebih positif dan memberikan keyakinan serta gaya hidup masa kini.

Namun kita masih lagi ada pilihan, kecintaan pada alam semulajadi, cintakan pada diri sendiri, sudah pasti akan membuatkan kita berusaha untuk mencari yang terbaik. Lihat disekeliling kita, pasti ada yang bermanfaat. Apa yang penting, jauhi dari sikap acuh tak acuh, mengambil mudah setiap perkara dan terlalu percaya kepada iklan iklan yang di layangkan untuk mencetuskan emosi riang ria di hati kita.

Satu kebenaran perkara yang perlu kita ketahui  ialah , kulit kita adalah salah satu organ yang terbesar dan menyerap segala yang kita sembur , sapu, conteng atau alirkan di atas kulit kita  ia akan melalui sistem hormon kita (terutamanya tiroid hipotiroidisme semakin meningkat , seperti kemandulan dan pembiakan lain dan masalah hormon) . 

Mungkin anda biasa mendengar mengenai BPA ( bisphenol -A, bahan tersebut terdapat di dalam botol plastik  ) dan bahayanya : kemurungan, irritibility , tidur , berat badan, estrogen berlebihan, dan mungkin ( dalam haiwan , anyway ) rintangan insulin.

Jadi, apa yang  boleh kita lakukan?

Pertama:

1. Teliti setiap bahan kandungan yang dipamerkan.. google each ingredient.

2. Lihat apa yang ada di dapur anda…kebanyakannya boleh digunakan sebagai bahan alternative kecantikan dan kesihatan.

ALTERNATIVE UNTUK NATURAL BEAUTY

1. Rose Bud/air mawar/rose water

Kebanyakan kita dah biasa dan menggunakan air mawar dalam masakan. Namum dalam industry kecantikan Rose adalah superb dan agak mahal. Apa yang kita boleh cuba adalah DIY kan skincare kita mengunakan sumber daripada bunga Rose segar/ dried rose bud/ rose essential oil.

Make your own oil cleansing, soap bar, scrub, toner and serum and body mist.

Untuk membersihkan kulit yang kering , boleh cuba air rose + madu + sweet almond oil, urut perlahan-lahan, wipes of dengan kapas, dan bilas dengan air suam.

rose bud

2. Chamomile Flower

Kesihatan hati ( liver function) berkait rapat dengan kesihatan kulit kita. Chamomile merupakan herba yang kita boleh gunakan secara dalaman untuk membantu sistem pencernaan, hati, dan buah pinggang. Apabila organ-organ ini bekerja dengan sihat, bahan buangan akan diproses melalui sistem perkumuhan dan hasilnya kulit yang sangat sihat.

Chamomile essential oil boleh di campur pada losyen, di jadikan toner, juga digunakan sebagai SERUM

Untuk tujuan cleansing, kombinasi Oat+chamomile dried flower dan madu sangat berkesan. Kisar halus oat dan bunga chamomile, simpan ditempat yang kering. Just add on madu bila diperlukan. Ia memcuci dan bertindak sebagai scrub semulajadi. Jika dibiarkan kering, ia berfungsi sebagai ‘face mask’.. .. memang kita akan dapat kesan yang sangat ketara pada kulit :- LEMBUT, BERSIH, GLOWING dan TEGANG.

Note:   Untuk face mask, jangan terlalu lama kerana ia akan TERLALU menegangkan kulit dan ini boleh menyebakan rasa tidak selesa. Jangan sekali-kali bercakap-cakap atau makan minum. Pastikan otot-otot muka berada dalam keadaan rehat. Semasa mencuci perlu guna air suam untuk lembutkan oat, dan span muka.  Kalau ada budget lebih boleh letak kan kertas masker pada permukaan muka, sapu masker pada kertas tersebut dan kulit akan menyerapnya.

chamomile

 3. Calendula (Calendula Officinalis)

Calendula adalah jenis bunga herba yang sesuai untuk kulit kering . Untuk mendapatkan minyak bunga Calendula, anda hanya perlu rendamkan bunga ini ke dalam carrier oil pilihan anda. Simpan botol minyak dalam tempat yang gelap dan selepas 2 minggu just add on kapsul vitamin E untuk kesan yang paling ketara pada kulit.

 Boleh digunakan pada ruam lampin bayi. Juga sesuai untuk kulit sensitive.

Siapa nak try untuk kulit berjerawat?

¾ cawan serbuk bunga

¼ cawan jus lemon segar

2 tbs baking soda

1tbs aloe vera gel.

Mix together, and simpan seketika di dalam peti sejuk. After that, ready untuk dap kan pada area jerawat.

calendula flowerUntuk membantu cepatkan proses  penyembuhan , jadikan amalan minum Chomomile Tea, Green Tea, Rose Bud Tea atau pun Calendula Tea, buah-buahan dan sayuran hijau setiap hari.

-TRUST NATURE, THINGS WILL TURN OUT GOOD-

VITAMIN D

Mungkin ada yang risau dengan CAHAYA MATAHARI?  Takut kulit jadi lebih gelap, muncul nya pigmentasi pigmentasi dan rakan- rakan   kongsi nya yang lain. tapi TAHUKAH ANDA YANG CAHAYA MATAHARI adalah SUMBER SEMULAJADI UNTUK  VITAMIN D  yang diperlukan oleh badan manusia dalam menjaga dan menyelengara tulang anda, menyerap kalsium dan ‘phosphorus’ dalam diet kita.

Bagaimana yer?

Simple explanation :- SKIN SYNTHESISES  VITAMIN D when exposed to ultraviolet light. Modified CHOLESTEROL MOLECULES  in the skin are converted by the ultraviolet rays in sunlight to VITAMIN D. It is then absorbed by the body for the maintenance of bones and the absorption of calcium and phosphorus in the diet.

Okay, so BILAMANA PULA WAKTU YANG SESUAI UNTUK KULIT MENDAPAT VITAMIN D?

Ini sangat bergantung kepada kulit anda itu sendiri, kajian mendapati.. masyarakat yang berkulit cerah hanya perlu mendedahkan 10 hingga 15 minit sahaja atau cukup untuk kulit memberi respond  suam – suam. Tetapi jika anda berkulit gelap, 30 minit sudah memadai.

Waktu yang paling sesuai adalah antara jam 8 pagi hingga 10 pagi, untuk anda mendapatkan sumber VITAMIN D semulajadi.

morning xercse

ABOUT OUR BODY

ANATOMY & PHYSIOLOGY

human body

***********************************************************

  • The human body is made up of a head, neck, torso, two arms and two legs. The average height of an adult human is about 5 to 6 feet tall. The human body is made to stand erect, walk on two feet, use the arms to carry and lift, and has opposable thumbs (able to grasp).
  • The adult body is made up of: 100 trillion cells, 206 bones,
    600 muscles, and 22 internal organs (including  5 vital organ BRAIN,HEART, LUNG,LIVER & KIDNEY)
  • There are many systems in the human body:
    • Circulatory System (heart, blood, vessels)
    • Respiratory System (nose, trachea, lungs)
    • Immune System (many types of protein, cells, organs, tissues)
    • Skeletal System (bones)
    • Excretory System (lungs, large intestine, kidneys)
    • Urinary System (bladder, kidneys)
    • Muscular System (muscles)
    • Endocrine System (glands)
    • Digestive System (mouth, esophogus, stomach, intestines)
    • Nervous System (brain, spinal cord, nerves)
    • Reproductive System (male and female reproductive organs)
  • Every square inch of the human body has about 19 million skin cells.
  • Every hour about 1 billion cells in the human body must be replaced.
  • The average human head has about 100,000 hairs.
  • The circulatory system of arteries, veins, and capillaries is about 60,000 miles long.
  • The heart beats more than 2.5 billion times in an average lifetime.
  • There are about 9,000 taste buds on the surface of the tongue, in the throat, and on the roof of the mouth.
  • The strongest muscle in the body is the tongue.
  • The human heart creates enough pressure when it pumps out to the body to squirt blood 30 feet.
  • You blink over 10,000,000 times a year.
  • The human brain weighs about 3 pounds.
  • It takes about 20 seconds for a red blood cell to circle the whole body.
  • Only 10% of the population are left handed.
  • One fourth of the bones in your body are in your feet.
  • Children tend to grow faster in the spring.
  • The most sensitive finger on the human hand is the index finger.
  • More men are color-blind than women.
  • More people have brown eyes than any other color

 SOURCE: ANATOMY & PHYSIOLOGY

BAGAIMANA PURE ESSENTIAL OIL MEMBERI KESAN KEPADA MANUSIA?

BENEFIT OF USING PURE ESSENTIAL OIL

Pasti persoalan ini menjadi teka teki di dalam minda kita, bagaimana minyak pati ini berfungsi:–

Terdapat 3 cara untuk kita mendapat manfaat daripada PURE ESSENTIAL OIL:-

1. Di sapu pada kulit ( topically)
2.  Penyedutan (Inhaler/ aromatically)
3. Ditelan ( internally/ingested)

SAPUAN PADA KULIT

Pure Esential oil perlu dicampur dengan carrier oil dalam nisbah yang sepatutnya, adakalanya sapuan direct kepada kulit boleh menyebabkan kesan alergic dan terbakar. Kulit manusia mempunyai kadar penyerapan antara 60 – 90 % apa yang ada dipermukaanya. Menyumbang kepada 7% daripada berat badan manusia.

Tahap penyerapan sangat berbeza antara satu sama lain berdasarkan texture kulit seseorang. Sama seperti kita menyapu any other creams, begitu juga dengan ‘oil blended’ yang mengunakan Pure Essential Oil, namum kaedah sapuan secara membulat adalah lebih efektif kerana kadar penyerapan yang sangat cepat berbanding biasa. Namun secara logiknya, Pure Essential Oil mudah meresap ke dalam kulit manusia kerana ia mempunyai molekul yang sangat halus iaitu kurang daripada 500 amu ( atom molekul unit)

Faktor  Yang Mempengaruhi Kadar Penyerapan  Kulit.

Kulit merupakan organ yang paling besar melindungi keseluruhan badan manusia. Setiap bahagian kulit mempunyai texture yang berbeza dan  juga kadar penyerapan nya  berbeza.

  1. Bergantung kepada saiz kelenjar peluh ( pores )
  2. Permukaan kulit yang banyak rambut ( bulu roma)
  3. Minyak pati yang di kenakan sedikit haba ( warm oil) akan lebih mudah meresap dan penyerapan keseluruhan badan akan berlaku dengan cepat.
  4. Molekul saiz ( kosmetik, rawatan kecantikan dan kesihatan ) yang bersesuaian dengan kelenjar kulit
  5. Kadar ketebalan sel sel kulit mati di permukaan epidermis

****************

Kulit manusia  mempunyai 3 lapisan utama :- Epidermis , Dermis dan Hypodermis

EPIDERMIS berfungsi sebagai:-

  1.  Melindungi badan daripada persekitaran luar, terutamanya matahari.
  2. Mencegah lebihan kehilangan air dalam badan
  3. Melindungi badan dari jangkitan.

 DERMIS ( 3mm ketebalan)  pula :-

  1. Memberikan khasiat kepada kulit
  2. Mengeluarkan bahan buangan dari epidermis
  3. Memberi  tindakbalas rangsangan dan  menyokong sesama tisu
  4. Menyumbang kepada warna kulit

HYPODERMIS:-

  1. Ini adalah lapisan tebal tisu perantara yang terdapat di bawah dermis.
  2. Jenis tisu yang terdapat dalam lapisan ini ialah (tisu lemak),
  3. Ia membantu menyokong struktur halus seperti pembuluh darah dan saraf.
  4. Ia juga sebagai ‘bantal’ dermis daripada tisu asas seperti otot dan tulang. Lapisan ini mengandungi kolagen dan elastin yang sama dengan dermis
  5. Mengandungi arteri utama dan urat yang membekalkan kulit dan membentuk satu rangkaian di seluruh dermis.
  6. Sel-sel lemak yang terkandung dalam lapisan ini membantu untuk melindungi badan dengan mengurangkan kehilangan haba.

struktur-kulit1-1024x744

KAEDAH PERNAFASAN

Inhale, iaitu mengunakan kaedah pernafasan melalui hidung, Bila berlaku penyedutan melalui hidung, molekul udara berinteraksi dengan olfactory organ dan seterusnya terus menghantar isyarat ke bahagian otak.

Olfactory System

Sistem ‘Olfactory’ termasuk semua organ-organ fizikal atau sel-sel yang berhubungan dengan, atau menyumbang kepada, deria bau. Apabila kita menarik nafas melalui hidung, molekul udara  di bawa ke paru paru dan berinteraksi dengan organ-organ dan sistem pernafasan,  seterusnya ia memberi tindak balas kepada otak.

Interaksi dengan Sistem limbic (Brain Emosi)

Semasa menarik nafas, molekul bau bergerak melalui hidung dan menjelaskan kepada otak melalui pelbagai tapak reseptor, salah satu daripadanya ialah sistem limbic, yang biasanya dirujuk sebagai “otak emosi.”

Sistem limbic terus ke bahagian-bahagian otak yang mengawal kadar jantung, tekanan darah, pernafasan, memori, tahap tekanan, dan keseimbangan hormon (Higley & Higley, 1998). Hubungan ini membantu menjelaskan mengapa bau sering mencetuskan emosi. Mengetahui hal ini, kita boleh hipotesis bagaimana penyedutan minyak pati boleh mempunyai beberapa kesan fisiologi dan psikologi yang mendalam!

TELAN/ MENITIS MINYAK PATI KE DALAM MULUT

Pengambilan oral minyak pati adalah TIDAK digalakkan untuk orang ramai kerana perlukan banyak pengetahuan dan kepakaran yang berkaitan.

Perlu mendapatkan  nasihat daripada klinikal aromaterapi doktor pakar dan ahli farmasi bertauliah berkenaan dosage dan jenis yang sesuai, kerana tidak semua pati minyak selamat untuk manusia.

  1. Sesetengah minyak pati boleh menjadi toksik kepada hati atau buah pinggang apabila dimakan.
  2. Kerosakan kimia minyak pati semasa pemprosesan gastrik boleh menukar kesan.
  3. Mungkin ada interaksi dadah yang berpotensi. (Tisserand dan Balacs, 1995; Schnaubelt, 1999)

LAVENDER ESSENTIAL OIL

for english article, please click here http://bit.ly/1GTuWan

Kenapa Aromaterapi?

APA AROMATERAPI?

Aromatherapy is… the skilled and controlled use of essential oils for physical and emotional health and well being.“  Valerie Cooksley

Aromatherapy is a caring, hands-on therapy which seeks to induce relaxation, to increase energy, to reduce the effects of stress and to restore lost balance to mind, body and soul.“  Robert Tisserand

Aromatherapy can be defined as the controlled use of essential oils to maintain and promote physical, psychological, and spiritual wellbeing.“  Gabriel Mojay

Aromatherapy can be defined as the art and science of utilizing naturally extracted aromatic essences from plants to balance, harmonize and promote the health of body, mind and spirit.  It is an art and science which seeks to explore the physiological, psychological and spiritual realm of the individual’s response to aromatic extracts as well as to observe and enhance the individual’s innate healing process.  As a holistic practice, Aromatherapy is both a preventative approach as well as an active method to employ during acute and chronic stages of illness or ‘dis’-ease.

Okay, dalam bahasa yang mudah untuk kita faham, ” aroma ( bau) yang di extract daripada bunga, daun, biji, batang atau pun akar tumbuh tumbuhan tertentu. Dari segi sains nya, bau ini akan tertindak balas dengan sistem badan manusia yang mampu menyumbang kepada elemen  kecantikan dan kesihatan emosi dan fizikal secara semulajadi.

KENAPA TUMBUH -TUMBUHAN?

Hampir 6 ribu tahun dahulu, ketamadunan manusia tidak mempunyai banyak pilihan dalam dunia kecantikan dan kesihatan. Mereka sangat peka dengan apa yang ada di sekeliling mereka. Manusia akan MATI jika tiada TUMBUH TUMBUHAN,

  1. dengan pokok,kita boleh bernafas,
  2. dengan pokok kita boleh dapat sumber  makanan  dan minuman,
  3. dengan pokok juga buat kulit manusia boleh jadi cantik,
  4. dengan pokok banyak penyakit boleh diubati
  5. dengan pokok, kita dapat berlindung daripada hujan dan panas.

Sudah pasti,  PENCIPTAAN ini tidak sia sia,

Secara mudah nya, aromaterapi adalah pengunaan minyak-minyak daripada pati tumbuhan yang mudah menguap, ia mempunyai molekul sais yang sangat halus ( kurang dari 500 amu) dan boleh meresap ke dalam bahagian badan manusia.

Bangsa Cina, mengunakan tumbuhan beraroma sebagai kebudayaan mereka, dan digunakan untuk kebaikan (kesejahteraan) jiwa dan raga.  Mereka membakar dupa untuk menciptakan kondisi yang seimbang dan penuh harmoni.

Bangsa Mesir kemudian menciptakan mesin distilasi yang belum sempurna. Mesin ini boleh mengeluarkan minyak dari pohon Cedar. Beberapa pendapat mengatakan bahwa teknik distilasi ini sudah pernah digunakan oleh bangsa India dan bangsa Persia (kini Iran), namun hanya sedikit bukti yang membuktikan hal itu.

Saat makam-makam di Mesir dibuka pada awal abad ke-20, kelihatan sisa  rempah-rempah ditemukan dengan bahagian tubuh dari mayat yang ada. Bau dari rempah-rempah tersebut masih tercium walaupun tipis. Bangsa Mesir juga menggunakan minyak dan tumbuhan herbal yang lain sebagai bahan persiapan untuk kegiatan spiritual, kedoktoran, wangian dan juga kegunaan kosmetik.

Bangsa Yunani belajar banyak hal tentang aroma terapi daripada bangsa Mesir. Ditambah pula  dengan ilmu pengetahuan yang agak tinggi dari bangsa Yunani, mereka mengunakan minyak minyak hasil ekstraksi itu selain untuk aroma, juga sebagai anti radang kulit, dan menyembuhkan luka.

Bangsa Romawi meneruskan tradisi tersebut, dan  menemukan hampir 300 jenis tumbuhan yang boleh digunakan sebagai aromaterapi dan  pengubatan. Bangsa Romawi juga mengembangkan teknologi ekstraksi bukan hanya pada minyak esensial dari pohon, tetapi juga mengekstrak dari sari bunga.

Pada abad ke-12, seorang ketua asrama biarawati bernama Hildegard menanam dan kemudian mengambil sari dari Lavender untuk tujuan kedoktoran.

Pada abad ke-13, industri farmasi lahir. Hal ini mendorong lebih banyak distilasi minyak esensial secara besar-besaran.

Pada abad ke 14 kejadian Black Death terjadi dan membunuh jutaan orang. Persiapan tumbuhan-tumbuhan herbal digunakan untuk melawan pembunuhan yang kejam ini. Pada masa itu dipercaya bahawa beberapa aroma yang digunakan dapat menghindarkan wabak tersebut dari tersebar.

Pada abad ke-15 lebih banyak tumbuhan ditanam dan di distilasi untuk mendapatkan minyak esensial seperti kemenyan, juniper, mawar, dan rosemary. Pertumbuhan ini diikuti dengan banyak nya buku-buku dan karya yang membahas tentang herbal-herbal aroma terapi ini.

Pada abad ke-16 dan ke-17 minyak minyak herbal ini dapat di beli di kedai kedai yang di sebut “apothecary” dalam pilihan yang semakin meningkat.

Pada abad ke-19 ditemukan tempat untuk wadah minyak-minyak tersebut dan persebaran minyak esensial semakin luas.

Pada awal abad ke-20 ilmu pengetahuan semakin kompleks dalam memisahkan minyak-minyak esensial yang digunakan untuk membuat bahan kimia sintetis dan ubat-ubatan. Hal ini menjadikan pemisahan antara ubat dan aroma terapi lebih menguntungkan, dan disebut sebagai “kedoktoran moden”.

Seorang ahli kimia Perancis bernama René-Maurice Gattefossé. Beliau lebih fokus dalam menggunakan distilasi minyak esensial untuk keperluan kedoktoran. Pada suatu kejadian lengannya terbakar, dan secara refleksi mencelupkan ke dalam minyak  lavender. Lengan yang terbakar tadi sembuh dengan cepat dan hanya  sedikit  luka berbekas.

Pada tahun 1937, René-Maurice Gattefossé menulis buku bahasa Perancis berjudul Aromathérapie: Les Huiles essentielles hormones végétales yang kemudian di alih-bahasakan bahasa Inggris menjadi Gattefossé’s Aromatherapy.

Tokoh lain yang berjasa bagi perkembangan aromaterapi adalah Jean Valnet, Madam Marguerite Maury, and Robert B. Tisserand. Jean Valnet dikenali sebagai orang yang mendedikasikan hasil kerjanya dalam menggunakan minyak esensial untuk membantu menyembuhkan prajurit perang yang terluka di dalam bukunya, The Practice of Aromatherapy.

Robert B. Tisserand dikenal sebagai aromaterapist Inggris yang bertanggungjawab dalam membawa masuk aromaterapi ke Negara-negara berbahasa Inggris. The art of Aromatherapy adalah buku yang terbitkan pada tahun 1977, dan menjadi buku aromaterapi pertama yang berbahasa Inggris.

Pada akhir abad ke-20 dan memasuki awal abad ke-21, menunjukkan semakin tinggi minat dan keinginan untuk menggunakan produk-produk natural termasuk minyak-minyak esensial untuk terapi, kosmetik dan wewangian aromatik.

Akhir-akhir ini, peningkatan keperhatian terhadap penggunaan aroma terapi di tambah dengan semakin mudahnya informasi informasi aroma terapi di buku dan internet menjadikan penggunaan aromaterapi semakin meningkat di dalam bidang terapi, kosmetik dan wewangian (parfum)

essentiol oil

IT PIQUE MY INTEREST! -Sejarah Aromaterapi

Sekadar berkongsi pengalaman semasa aktiviti- aktiviti bazar, ramai yang stop dek kerana terhidu wanginya bau!.. Aromaterapi ke nih?, Lavender ada? Lemongrass ada? Tea Tree ada? !… Itu lah antara ragam ragam ayat teruje dari customer.

Wowwww… tahu rupanya customer kita nih dengan nama – nama pati minyak yang cukup popular ini.

TAHUKAH ANDA?

Sejarah penemuan Pati Minyak ( Pure Essential Oil) telah wujud lebih kurang 6 ribu tahun dahulu. Di akhir tahun 1920 an, bangsa Eygpt dipercayai membuat percubaan ‘distillation‘ yang pertama. HIPPOCRATES yang dikenali sebagai ‘ father of medicine’ telah membuat banyak kajian dan penyelidikan tentang pengunaan dan keberkesanan  Pure Essential Oil dalam dunia perubatan, kosmetik dan mempopularkan tentang keistimewaan Pati Minyak Aromaterapi.

Namun, ia telah dikomersialkan oleh Mr Rone Mourice Gatttefosse, seorang Ahli Kimia berbangsa Perancis. Mr Gatttefosse secara tidak sengaja telah berlaku (burn experienced) di dalam makmalnya, Lalu beliau menyapu minyak  Lavender pada kesan terbakar tersebut, sungguh menakjubkan kesan terbakar sembuh dengan sangat cepat tanpa meninggalkan kesan ‘takut’. Dari situ, keyakinan yang tinggi terhadap potensi nilai herba ini perlu dimajukan.

Pada tahun 1937, Mr Gatttefosse, telah menerbitkan buku berkenaan Aromatherapy iaitu ‘ GATTTLE FOSSE AROMATHERAPY’ .  Beliau juga turut di iktiraf sebagai salah seorang yang terawal mengenengahkan aura AROMATHERAPY.

 

lavendula oil

 

PENTING KER VITAMIN D SEMULA JADI?

Bercerita tentang Vitamin, banyak betul jenis jenis vitamin yang wujud dalam dunia kita nih. Setiap sumber menghasilkan manfaat yang berbeza beza. Besar sungguh nikmatNya kepada kita semua.

Salah satu Vitamin semulajadi yang diperlukan oleh badan ialah VITAMIN D, ia dihasilkan oleh Sang Matahari. Keberkesanan Vitamin D hanya boleh di nikmati sehingga jam 10 pagi. Untuk yang berkulit cerah ‘ fair skin’ badan hanya perlu di dedahkan sekitar 15 minit sahaja, dan 30 minit bagi yang berkulit gelap.

 

Apa kelebihan VITAMIN D pada  MANUSIA?

1. Membantu menguatkan tulang

2. Mengurangkan risiko kencing manis

3. Mengurangkan risiko multiple scierosis

4. Mengurangkan kemurungan

5. Membantu mengawal berat badan

6. Mengurangkan risiko penyakit jantung

7. Mengurangkan risiko kanser

 

SUMBER VITAMIN D PADA MAKANAN

1. Salmon ( 3oz =794IU)

2. Fortified Cereal ( 1 cup = 40IU)

3. Fortified Milk ( 1cup= 120IU)

4. Kuning Telor ( 40 IU)

BERAPA JUMLAH VITAMIN D YANG DIPERLUKAN:-

Sehingga umur 70 tahun = 600 IU

71 tahun ke atas = 800 IU

Aku menghayati ALAM

Salam penuh kesyukuran,  dapat menikmati keindahan hijaunya  alam, menghirup udara segar di pagi hari, memerhatikan sang merpati berkicauan menyapa semasa sendiri tak kala mematuk sarapan pagi. Mentari merah di ufuk timur, mula memancarkan cahaya nya mengikut fitrah Alam. Terdetik di hati … “Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?”

Lately ini ada jumpa kawan2 lama, mereka cakap saya agak kurus!, errmmm yer ker…rasa macam biasa jer, angka timbangan pun tak de lah terlalu turun mendadak mengatasi status ‘ mak dara’.

Cuma apa yang boleh saya katakan.. yes, ada sedikit perubahan pada badan saya.. paling ketara… saya tidak lagi berada dalam katogeri yang ‘ banyak angin dalam badan’. Agaknya sebelum ini, nampak tembam sikit sebab banyak angin kot.. wallahualam.

I am ready nowwww.

I am ready nowwww.

Di pendek kan cerita, ok lah sebab ada yang bertanya dan minta saya share kan.. bagaimana untuk kekal cergas dan maintain berat badan.

 Okay- okay!

 Aktiviti luar saya bermula dari jam 6.45 pagi, Isnin hingga Jumaat.  Lepas drop anak sekolah, destinasi pertama pilihan saya ialah meluncur laju ke .. TAMAN BOTANICAL GARDEN atau lebih dikenali dengan nama Tasik Perdana…

image_20150512235824618

Sang Merpati menikmati sarapan pagi

Parking jer kereta.. sang merpati sedang asyik bersarapan pagi, cepat2 get ready for comfortable attire, and start my 1st step..by saying  hello and good morning to everybody along the way to the destination.

This is my 1st destination… chi qong by Sifu Mr.Kho, who has been teached this for more than  50yrs.

Wowwww… amazing, he is so passion and madly inlove with this traditional Chinese  muscle art! he never asked for any single cents!  The best part is, most of the followers age is between 60th and above.  Sifu itself is 83yrs old.

I am the youngest and the only Malay lady.

Ready for Chi Gong

Ready for Chi Gong

After Chi Gong, kita ronda ronda kejap menikmati kedinginan suasana pagi, if terlebih energy, kita  daki 220 anak tangga dengan nafas yang ‘tersenyum semput’.

Memorial Tun Abdul Razak

Memorial Tun Abdul Razak

 

Lake Circle

Lake Circle

Ok, berakhir sudah aktiviti  pagi saya, insyAllah panjang umur esok kita sambung lagi aktiviti menyedut oksigen pagi…