DISEBALIK PERGUNUNGAN HIMALAYA

Amat sukar untuk kita hari ini percaya wujudnya orang orang tua yang mencapai umur sehingga 145 tahun. Orang- orang ini tidak terhasil daripada legenda  ciptaan mereka sendiri, mereka adalah anugerah, yang hidup dalam dunia yang telah di cipta kan buat mereka. Masyarakat ini wujud di bumbung dunia atau dengan tepat nya Puncak Gunung Himalaya. Di sini lah terletaknya masyarakat HUNZA, dengan populasi penduduknya hanya 30,000 orang. Kawasan Pergunungan Himalaya terletak di antara sempadan Kashmir, China, India dan Afghanistan. Yang mana bentuk muka bumi nya lebih menjurus ke bersempadan dengan India.

himalaya image (9)

Paling menghairan kan terdapat sumber yan menyatakan  bahawa masyarakat ini tinggal di sebuah lembah yang tidak boleh di akses kira kira 3000 meter ( 9000 kaki ) di atas paras laut. Dengan erti kata lain, mereka ini sudah terputus dengan dunia luar dan bagaimana pula ada sumber yang mengesahkan bahawa mereka ini adalah orang yang paling bahagia di muka bumi..Wallahualam.

Satu lagi perkara penting untuk memahami dan mengentahui adalah bahawa kesihatan masyarakat Hunzas tidak terjejas  oleh penyakit penyakit moden dunia hari ini. Mereka ini seolah olah mempunyai satu tenaga dan semangat yang di luar batasan pemikiran kita. Sudah pasti kita tidak mampu untuk membandngkan tahap kesihatan mereka dengan masyarakat moden kita hari ini. Jika ingin dibandingkan  umur masyarakt kita dengan kaum Hunza, sudah pasti kita bukan saja kelihatan uzur malah benar benar menjadi sakit.

himalaya mauntain(6)

Umur Panjang yang luar biasa

Jangka hayat bagi Masyarakat  Barat  secara puratanya adalah kira-kira 70 tahun. Jangka hayat purata Hunza jatuh ke skala yang berbeza sama sekali – orang-orang ini mencapai kedua-dua kematangan fizikal dan intelektual pada usia dihormati seratus ! Fakta ini menekankan sifat relatif daripada apa yang kita rujuk sebagai normal.

Pada usia seratus tahun, Hunza dianggap tidak tua dan tidak juga orang tua. Lebih luar biasa adalah kenyataan bahawa Hunzas kekal  muda dalam semua masa , tidak kira apa umur kronologi mereka.

old himlyn

Kemusykilan ini memaksa pihak Barat untuk mengkaji RAHSIA masyarakat HUNZA hidup sebegitu lama dan sihat.

  1. KEKURANGAN NUTRISI

Sejajar dengan prinsip yang digariskan oleh HIPPOCRATES, bapa perubatan moden yang menekan kan bahawa MAKANAN YANG ANDA MAKAN ADALAH UBAT YANG TERBAIK. Terdapat juga pepatah moden yang dicipta pada tahun 60an “ Anda adalah apa yang anda makan”.

So apa yang HUNZA makan?

Secara asasnya jika diperhatikan dari sudut iklim dan kedudukan geografi Negara ini, barat merumuskan dengan satu patah perkataan iaitu KESEDERHANAAN.

Bunyinya agak pelik, tetapi inilah hakikat yang harus kita terima. Masyarakat ini hanya menjamah makanan dua kali sehari. Makanan pertama yang masuk ke mulut mereka adalah pada jam 12 tengahari. Kenapa jam 12? Sedangkan mereka sudah bangun jam 5 pagi setiap hari. Kenapa pakar pakar pemakanan kita menekan kan kepentingan sarapan pagi yang enak dan berkhasiat walaupun gaya hidup kita tidak lah se aktif berbanding masyarajat Hunza yang menuntut kerja kerja fizikil sepanjang masa. Difahamkan mereka ini makan makanan yang memberi pertumbuhan dan penyenggaraan kesihatan bukanya makan untuk seronok, dan melayan selera citarasa mulut kita.  Hunza sangat teliti ketika menyediakan makanan mereka dengan cara yang betul dan kebetulan lazat untuk lidah mereka. Makanan mereka benar benar semula jadi, dan tidak mengandungi sebarang bahan kimia tambahan.  Semuanya segar kerana ia mungkin boleh, dan dalam keadaan asalnya tanpa garam . Satu-satunya “pemprosesan ” terdiri daripada pengeringan beberapa buah-buahan segar di matahari , dan membuat mentega dan keju daripada susu. Tiada bahan kimia atau baja buatan digunakan dalam taman-taman mereka . Sebaliknya mereka menyembur pokok pokok dengan campuran air dan abu. Mereka benar benar organik.

Ermmm….mereka makan sangat sedikit, tetapi apa sebenarnya yang mereka makan? JAWAPANnya  sebahagian besar diet mereka terdiri daripada bijirin:- barli, sekoi, soba dan gandum. Mereka makan buah buahan dan sayur sayuran secara tetap, sama ada mentah atau dimasak dalam masa yang singkat. Kentang, kacang, lobak merah,bayam, salad, epal, pear, pic, apricot, ceri, badam dan beri hitam adalah sebahagian daripada pilihan mereka. Susu dan keju adalah sumber penting protein haiwan. Daging merah jarang sekali dimakan kecuali dihidang pada majlis majlis tertentu. Walnut, hazelnuts , badam, beechnuts , dan lain-lain juga terdiri daripada satu bahagian penting dalam diet Hunza itu. Bersama-sama dengan buah-buahan, atau dicampur ke dalam salad , kacang sering menjadi suatu keseluruhan makan. Selain bijirin , buah-buahan dan sayur-sayuran , yogurt juga ruji diet Hunza itu. Yogurt , yang mengisi semula flora usus, amat bermanfaat untuk organisma manusia.

nuts (9)

Tiada perbincangan mengenai diet Hunza yang akan lengkap tanpa menyebut roti khas, yang dipanggil ‘ capati, ‘ yang dimakan bersama-sama dengan setiap hidangan. Sejak ia digunakan selalu, ia akan menjadi logik untuk membuat kesimpulan bahawa ia adalah satu faktor penentu – atau sekurang-kurangnya satu yang sangat penting – dalam menyebabkan panjang umur yang menakjubkan mereka. Malah , roti capati mengandungi semua elemen-elemen penting . Ia boleh dibuat dari gandum, sekoi, soba atau tepung barli, tetapi apa yang paling penting ialah tepung adalah keseluruhan , iaitu ia tidak ditapis, dan tidak mempunyai kuman dilenyapkan.

himalaya food (9)

Tenaga dan daya tahan daripada Hunzas mungkin boleh dikreditkan sebagai banyak untuk apa yang mereka tidak makan apa yang mereka makan.

KESIMPULANNYA

  1.  KESEDERHANAAN, mereka tidak makan banyak apa-apa.  Amerika Syarikat Jabatan Pertanian menganggarkan bahawa pengambilan makanan harian purata bagi rakyat Amerika daripada semua peringkat umur untuk jumlah 3,300 kalori, dengan 100 gram protein , 157 gram lemak dan 380 gram karbohidrat, Sebaliknya, kajian oleh doktor Pakistan menunjukkan bahawa lelaki dewasa Hunza memakan lebih sedikit daripada 1,900 kalori setiap hari, dengan hanya 50 gram protein, 36 gram lemak, dan 354 gram karbohidrat. Kedua-dua protein dan lemak adalah sebahagian besarnya berasal dari sayur-sayuran ( Dr Alexander Leaf, National Geographic , Januari, 1973). Yang berjumlah hanya setengah protein, satu pertiga lemak, tetapi kira-kira jumlah yang sama karbohidrat yang Barat makan. Sudah tentu , karbohidrat bahawa Hunzas makan adalah karbohidrat undefined atau kompleks yang terdapat dalam buah-buahan , sayur-sayuran dan bijirin, manakala sebahagian besarnya Barat makan karbohidrat kita dalam bentuk gula putih dan tepung nutritionless ditapis.
  2. Buah-buahan segar dan sayur-sayuran sebahagian besar daripada diet . Banyakkan makan sayur-sayuran mentah, atau sangat ringan dikukus. Kurangkan pengambilan daging, dan masak roti capati anda sendiri ( jika anda tidak mempunyai masa, sekurang-kurangnya menggantikan roti putih dengan roti yang diperbuat daripada tepung gandum].
  3. Berpuasa selama satu hari seminggu, atau pun hanya meminum jus buah buahan pasti akan memanjangkan hidup anda dan membuat anda sihat. Malah, anda mungkin akan berasa benar-benar nafas baru , kedua-dua fizikal dan mental. Ia juga untuk menjana semula organisma  dan memberikan sistem pencernaan anda berehat. 
  4.  Kebanyakan latihan dilakukan di luar untuk mengambil kesempatan daripada udara gunung yang tulen , yang dengan sendirinya mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan.
  5.  Mereka mengambil berjalan biasa – kenaikan 15 atau 20 kilometer dianggap perkara biasa. Anda juga harus ingat bahawa mendaki sepanjang laluan gunung ganang jauh lebih mencabar daripada berjalan atas muka bumi rata. Berjalan selama satu jam setiap hari, sesuatu yang kebanyakan orang boleh mengurus, adalah baik untuk kedua-dua badan dan fikiran anda. Malah , berjalan adalah yang paling mudah , murah dan baik untuk senaman anda. Dan bertentangan dengan apa yang anda mungkin berfikir , ia juga menyediakan anda dengan senaman yang lengkap. Jadi mendapatkan sejajar dengan Hunzas dan mula berjalan!
  6.  Hunzas mengamalkan teknik-teknik tertentu asas yoga , pernafasan yoga terutamanya , yang perlahan, dalam dan berirama, dan yang menggunakan rongga toraks keseluruhan. Relaksasi adalah kunci kepada kesihatan, dan Hunzas , kedua-dua muda dan tua, mengamalkannya secara teratur , melakukan sesi meditasi singkat beberapa kali sehari.
  7.  Bermula awal – sekitar 05:00 Sebenarnya, Hunzas meningkat dengan matahari, dan tidur pada waktu malam . Sebab untuk ini adalah mudah:  tidak bererti tiruan pencahayaan – mereka tiada elektrik, gas tidak , tiada minyak . Sebaliknya , mereka benar-benar selaras dengan alam semula jadi. Sudah tentu ia akan menjadi mustahil untuk kita hidup dengan cara itu. Tetapi anda perlu sedar satu perkara penting : jam paling anda regenerasi tidur berlaku sebelum tengah malam.
  8. Kepada Hunzas , tahu bila untuk berehat dan menggunakan masa untuk berehat adalah naluri. Di barat, bagaimanapun, kita seolah-olah telah kehilangan sentuhan dengan naluri kita. Keputusan malang, dan sering tragis ialah bahawa badan itu , dalam usaha untuk menuntut seluruh ia sangat-sangat memerlukan , akan akhirnya menolak untuk berfungsi sama sekali. Dalam erti kata lain, ia jatuh sakit, mengalami kerosakan saraf atau lebih teruk – serangan jantung membawa maut. Mengambil hanya dua puluh nafas dalam sudah cukup untuk menjana semula kedua-dua minda dan badan anda.

Leave a Reply