HOME

BrainNBeauty.com adalah sisipan cabang perniagaan yang telah di daftarkan oleh HANI A.M.N Global Resources(002132502 x). Ia menjalankan perniagaan Online( jualan produk berkaitan dengan kecantikan dan home spa services secara sepenuh masa.

Brain N Beauty, satu ungakapan yang agak simple tetapi ia mempunyai makna yang berbeda bergantung kepada penilaian masing masing. Ada yang menterjemahkannya sebagai ” Orang cantik yang mempunyai Otak yang cerdik”, ” Makanan kesihatan untuk otak” dan macam macam lagi. Tapi bagi saya sebagai pemilik blog ini  ia memperhalusi  satu tafsiran yang agak berbeza.

BRAIN secara amnya, ia merujuk kepada Otak atau akal fikiran. Kamus Dewan mentafsirkan Otak sebagai                                   dan english dictionary pula menterjemahkan sebagai.                                                              Bagi saya, brain mendefinasikan cara kita berfikir, kuasa untuk kita bertindak dan keputusan yang pasti akan kita gengami. Secara logiknya segala tingkah laku dan tutur kata kita di pengaruhi oleh cara kita berfikir. Jika fikiran kita menjurus ke arah positive..makanya keputusan positif yang akan kita kecapi, begitu juga sebaliknya jika kita cenderung ke arah negatif, apa saja yang terlintas di fikiran kita sudah pasti anggapan pertama nya juga adalah negatif.

BEAUTY pula sejujurnya, memberi makna yang  paling jelas, ia merujuk kepada kecantikan sama ada secara lahiriah dan zahiriah. Wanita yang mempunyai rambut yang ikal mayang sudah pasti kita akan mengiyakan kecantikan nya, berbaju kebaya di pagi Jumaat cukup membuatkan mulut kawan kawan sekeliling kumat kamit terpegun dengan kecantikan susuk tubuh anda.  Kelajuan kereta pacuan empat roda zzzzzzoooommmm pun turut terpantul di mulut kita semua…wah cantiknya kereta ini!

Sememangnya kecantikan adalah keperluan dan kehendak setiap individu. Mereka mencari untuk kearah kecantikan dan kepuasan hati semata mata. Namun begitu kecantikan juga adalah subjektif.

Apa kaitannya antara Brain N Beauty…sudah pasti saya akan mentafsirkan sebagai beauty akan wujud secara semulajadi daripada brain yang positif, cara kita berfikir dan bertindak untuk mewujudkan satu identiti yang sempurna. Apa yang ingin di kongsi kan di sini adalah sesuatu yang amat berguna kepada kita semua pada hari ini, esok dan seterusya untuk diwarisi pada generasi yang akan datang.

Dalam menjalani kehidupan harian yang agak mencabar dewasa ini, ada kalanya kita alpha dengan sekeliling, kita mudah terdedah kepada cara hidup yang SEGERA. Mana mungkin generasi hari ini di awal seusia rebung sudah di jangkiti pelbagai penyakit penyakit moden abad ke 21. Di mana silap nya, di mana pembetulan nya dan di mana kesimpulannya.

Saya di sini sekadar pencetus idea untuk berganding bahu mencari kesedaran dan mencipta kebenaran, moga moga usaha ini berguna untuk kita semua. Segala sumbangan dan komen yang berkaitan “About Loving Yourself” dapat memberi manfaat kepada kita semua. Ameen.

One comment

Leave a Reply