SELAMAT HARI GURU

Salam hari Sabtu, minggu ke 3, bulan ke 5 tahun 2015.

Penuh wall Facebook dan Instagram hari ini duk bercerita tentang ‘GURU’, ada yang ucap, ada yang share quotes, share pengalaman dan bagai bagai’

” They inspired you, they entertain you, and you end up learning a ton even when you don’t know it.” itu lah mungkin boleh di ungkapan untuk guru guru.

Tidak semestinya, hanya GURU lepasan Maktab, Universiti2 dan yang mengajar di Sekolah sahaja kita katogeri kan ia sebagai GURU.

KENANGAN sebagai GURU Tadika

KENANGAN sebagai GURU Tadika

 Malah semua yang mempu memberikan kita ilmu, mereka juga adalah GURU.

Berbalik kepada konteks GURU.. pengalaman selama 39 tahun hidup di bumi Allah ini, terlalu banyak kenangan dan pengalaman sendiri yang kita lalui bersama seorang yang bergelar status GURU.

Zaman saya, sekolah Tadika belum wujud, so mula kenal sekolah nih, masa usia 7 tahun. He he he, sekolah ku SEKOLAH KEBANGSAAN BUKIT ABAL, PASIR PUTEH KELANTAN.  Masih ingat lagi, ya ampun..kaum ibu ibu, bapak bapak memenuhi perkarangan sekolah.. ramai yang asyik berdiri di sepanjang ‘corridor’ mencuri curi intai gelagat anak kesayangan mereka masing masing. Cikgu kelas kami ialah Cikgu Abdul Rahman. Hensom lagi…  wa wa wa…

Nak habiskan darjah 6, ermmm memang ramai lah cikgu cikgu yang mengajar kami, Cg.Norizan, Teacher Tan Lita, Teacher Regina, Cg Norizah, Cikgu Aziz, dan yang paling terkesa ialah Cikgu Abdullah yang teramat garang ajar matematik, hu hu hu …salah matematik kena lukis bintang tiga Jepun atas dahi. Nak jerit rasa, ingat lagi ..ambik botol air, duduk tepi longkang..tuang air kat tuala ‘mickey mouse biru’ untuk hilang kan BINTANG 3 JEPUN .. Aduhhhh Cikgu oh Cikgu!

Habis sekolah rendah, daftar lagi   ke another sekolah bukit, kali ni. SEKOLAH MENENGAH BUKIT JAWA, SELISING, KELANTAN.

Orang Bukit rupanya kita nih!

Kat sekolah ni best, maklum lah dah tak berhingus lagi.. pergi sekolah, naik basikal SINGER warna MERAH . Bila balik sekolah if terselisih dengan lori -lori, jahanam…habis tudung sekolah nak tercabut, basikal pun ‘mutar ayam’.  Tapi ada juga abang motor besar,  pintas jalan nak berkenalan.. ha ha ha ..kelakar badak zaman dahulu kala.

Cikgu paling best, Sir Salahuddin, Cikgu paling lawa, Cikgu Nik Hasnah. Cikgu English..Sir Rosli, hari Selasa wajib cakap English, aku penolong ketua darjah, dengan selamber nya ‘ No FIRE Sir!’ bila Cikgu tanya..kenapa tak buka kipas… ha ha ha, nasib lah if tak kena denda.

Form 4 and Form 5, terpelanting pulak ke SEKOLAH VOKASIONAL TANAH MERAH KELANTAN.  Cikgu kelas, Wan Nor Azlina, sangat lembut dan cantik orang nya. Ambik kursus KATERING. Masak memasak…serah pada ku!

Habis form 5, dapat lah SPMV Grade 1, boleh naik Form 6, kembalilah ke Sekolah Bukit, iaitu Bukit Jawa. happy dapat jumpa balik geng geng lama.  Cikgu kelas, Cikgu Meriam Shuhaimi ajar  matapelajaran Sejarah, tingkatan 6, umur dah 19 tahun..masuk je time SEJARAH.. semua kena naik atas kerusi.. boleh jawab baru duduk, stress molek..

Siapa ingat peristiwa ini, Hasmah Yusuf, Mariamah, Ah Chong, ..Dah ( Zaradah, awak satu kelas dengan saya ker?, si kembar Suha ker Suzi  and semua kawan2 yang tak ingat nama doh ( maaf deh!)

Cikgu kesukaan ramai..Cikgu Khairultzam, beliau merupakan Guru Kaunseling, ada ketika, tegas orang nya, ada masa lawak jadi nya. Ayah Sim..Cikgu Hashim..lantang berpidato, maklumkan kami kami ni semua adalah Pra Universiti kan gitu! Aku je yang tak masuk U…hu hu hu. Cikgu cikgu we miss u  all…

Dan aku juga pernah bergelar ‘guru TADIKA’ selama 1 tahun 4 bulan..memang mencabar beb, ermmm TAK KENA JIWA!

CIKGU yg kena COLOR

CIKGU yg kena COLOR

CUTE Q DESS

CUTE Q DESS

1995,merupakan tahun terakhir aku memakai uniform sekolah. STPM 4P1R, 

Buat semua guru guru, terima kasih kerana mendidik kami, buat kawan kawan yang memilih profession sebagai GURU, tahniah di ucapkan. U are Great!

Selamat Hari Guru, semoga pengorbanan dan keikhlasan anda mendidik anak bangsa terpahat di jiwa.

PUISI BUAT  GURUKU
Oleh Anggita Nurul Taeyeon

Guru… …
Kaulah pembimbingku……
Kaulah pengajarku……
Kaulah pendidikku……

Guru……
Itulah julukanmu……
Yang tak pernah bosan dalam……
Mengajar dan membimbingku……

Guru……
Kau bagaikan cahaya……
Yg menerangi jiwa dari segala gelap dunia……
Kau adalah setetes embun yg mnyejukan hati……

Guru…..
Kau adalah pahlawan yg tidak mengharapkan balasan……
Dari segala yg kau lakukan……
Kau lakukan dengan rasa ikhlas ……

Guru……
Tanpamu aku akan hancur……
Tanpamu aku akan sengsara……
Tanpamu aku akan sesat……

Guru……
Tanpamu aku tidak bisa menulis……
Tampamu aku tidak bisa membaca……
Tampamu aku tidak bisa berhitung……

Guru……
Terima kasih ku ucapkan kepadamu……
Atas segala jasa-jasa yang kau berikan

Leave a Reply