NAK CANTIK DULU KER, NAK SIHAT DULU?

Rentetan daripada posting dan sharing saya di whatapps chat kawan2 tempoh hari berkenaan dengan masalah kulit berjeragat dan tompok2 hitam. Ramai  yang PM, tanya itu ini, dan ada juga yang keliru, sunblock  heliocare ni untuk hilangkan jeragat ker apa?

Cerita dia macam ni, we go back to the  based line nya dahulu. Berjalannya kita hari ini ke hulur hilir, makan, tidur, pakai, dan sebagainya adalah disebabkan oleh sempurnanNya 12 sistem anatomy and physiology tubuh badan manusia.

Anatomy = structure/ bahagian badan cth : jantung

Physiology = fungsi bahagian badan., fungsi jantung : pam darah keseluruh badan.

 Terdapat 12 jenis sistem pada badan manusia.

  1. Sistem sel dan tissues
  2. Sistem kulit, rambut dan kuku
  3. Sistem skeletal ( tulang)
  4. Sistem muscular ( otot2)
  5. Sistem cardiovascular ( darah/jantung)
  6. Sistem perparitan ( lymphatic drainage)
  7. Sistem respiratory ( pernafasan)
  8. Sistem nervous ( otak dan saraf )
  9. Sistem endocrine ( hormones)
  10. Sistem reproductive  ( pembiakan)
  11. Sistem digestive ( penghadaman)
  12. Sistem uninary ( pembuangan air kecil)

human organ and system

Dalam konteks kecantikan , walaupun ke semua 12 sistem ini sangat penting dan saling berkaitan tetapi saya akan focus kan kepada sistem 1 & 2 iaitu sistem cell, tissue dan sistem kulit, rambut dan kuku.

Bagaimana dan kenapa 2 sistem ini memberi impak yang besar kepada kita yang impikan kulit yang cantik, halus, mulus, gebu dan gebas.

Situasi nya begini:-
Kak, kulit saya banyak tompok2 hitam lah.. ini jeragat ker?
Kak, kenapa yer kulit saya macam kusam jer?
Kak, muka saya senang terbakar/ sun burn, sebab apa yer?

——————- so many Kak, so I have to explain.

Untuk terbentuknya satu- satu sistem ia melibatkan 5 level of proses:-

Level 1            :Chemical level– iaitu komponen atom ( paling kecil ) yang akan bercantum antara 2 atau lebih, ia  akan membentuk molecule. Contoh H20 adalah nama sains bagi air, untuk terbentuk nya air, ia memerlukan cantuman 2 atom Hidrogen + 1 atom oksigen = air

Level 2            :Cellular Level (DNA) – binaan asas dan functional unit of the body seperti, saiz badan, jenis darah, bentuk badan, jantina- Character seseorang.  Sel terhasil daripada cantuman  Molecule molekul.

Level 3            :Tissue Level – Tissue adalah kumpulan cell-cell yang sama dan bergabung untuk membentuk sesesuatu fungsi, contoh :-  tisu otot, tisu saraf, tisu penyambung ( darah ), tisu Epitelium ( perlindungan dan penyerapan )

Level 4            :Organ level – adalah specialised sctructure yang terhasil daripada gabungan 2 atau lebih tisusue-tissue yang berbeza. Contoh organ :- jantung, hati, buah pinggang dll.

Level 5            :System level – iaitu kumpulan organ-organ yang berkerjasama untuk membentuk specific functions. Contoh sistem reproductive ( pembiakan ) ia terdiri daripada organ ovary, fallopian tubes, uteres ( rahim) dan vagina.

levels_of_structural_organization

    Rahsia Allah mengatasi segala galanya, para ilmuan dan saintis kecoh untuk mendapatkan figure yang tepat, berapa sebenarnya cell yang wujud dalam tubuh badan manusia. Namun semuanya tidak berpuas hati dengan jumlah anggaran masing-masing. Tetapi bila kita sebut perkataan Sains, ia adalah proven and boleh dipercayai. So Para saintis bersetuju untuk menerima anggaran bahawa badan manusia terbentuk daripada  37.2 trillion cell. Bayangkan

Berbalik kepada kulit impian kita. Perlu kita tahu bawawa Setiap satu square inch kulit manusia terdapat:-

625- kelenjar peluh

19 million cells90- kelenjar minyak

19 ft of saluran darah

19,000 sensory cells

65 helai rambut

1000 –nerve ending ( bahagian paling senstivie)

 Dan KULIT adalah organ paling besar manusia. Dan tak der satu inci pun badan kita yang tak ditutupi oleh kulit. Cuba terpotong jari sikit kat dapur tu? Sakit kan….begitu lah  hebatnya fungsi kulit.

Kulit berfungsi untuk :-

  1. Protection – melindungi seluruh organ-organ dalaman yang lain.
  2. Heat regulation – Mengawal suhu badan
  3. Storage – Stor simpanan lemak dan air
  4. Sensitivity – nervous ending, sensory nerve ending, detect perubahan pada suhu, tekanan dan kesakitan.
  5. Excretion – mini perkhumuhan – peluh bantu buang, uric acid, ammonia dan lactic acid
  6. Vitamin D production – matahari pagi dari jam 7-9.30 pagi  sangat baik untuk kulit, Waktu ini bila pancaran matahari kena pada kulit, Ultraviolet ini akan modified the  cholesterol molecules  kepada Vitamin D. Vitamin D akan di serap oleh badan untuk kesihatan tulang dan juga kepada penyerapan calcium dan phosphorus yang diperlukan di dalam diet.

Dari segi ketepatan masa yang, ada yang kata jam 10 pun masih ok, never mind. Indicator untuk kita tahu bila we should avoid dari direct sunlight adalah bila mana KULIT memberi signal SENSITIVITY. Bila dah rasa panas, perit.. than move away.

Waktu yang perlu di elakkan adalah jam 11 pagi hingga 3 petang .  Pancaran waktu ini sangat member impak yang negative kepada kulit.

7          Absorption – Penyerapan. Kulit menyerap hampir 60% daripada apa yang kita letak pada dipermukaannya.  Bayangkan – apa akan terjadi dengan cell –cell tadi ? Kalau kita letak benda baik, Alhamdulillah cell- cell kita mendapat nutrient yang bagus, tapi kalau kita letak pelbagai rash chemical ?SERAM TAK?  End up cell kulit akan terbeban maka terhasil lah cell cell yang rosak seperti Psoriasis, Pigmentation disorders, Lentigo dan sebagainya.

 Skin-diseases acne

 

 Melasma-is-a-hyperpigmentation-disorder

 

 

PENYAKIT -PENYAKIT KULIT

PENYAKIT -PENYAKIT KULIT

 

 

 

 

Gambarajah di bawah adalah Structure of the skin,

 skin structure

 

Perlu kita tengok, amati dan fahami supaya kita tidak menganyai diri kita sendiri.

Kulit manusia terbahagi kepada 3 bahagian utama

EPIDERMIS

Ia adalah bahagian kulit yang paling atas, yang kita sentuh sekarang.

Ketebalan Epidermis adalah sekitar 35-50 micrometer, kulit paling tebal adalah di tapak tangan dan tapak kaki, Kulit yang paling nipis adalah di sekitar mata.

Terdapat lagi 5 lapisan dalam bahagian Epidermis ini.Setiap lapisan- lapisan ini mempunyai fungsi yang berbeza yang penting untuk menyokong  bahagian kulit paling atas ( Epidermis)

Lapisan nya:-

  1. Horny layer ( outermost layer)
  2. Clear/corneum layer
  3. Granular layer
  4. Prickle/spinosum cell layer
  5. Basal cell layer ( innermost layer)

WAJIB kita tahu bahawa perjalanan cell dari lapisan paling bawah ( basal cell layer ) ke bahagian paling atas ( outermost layer) adalah 28-30 hari perjalanan. Bila sampai ke hari yang 30 sel-sel kulit kita akan mati, begitulah seterusnya process of cell produced. Bagi kita-kita yang dah mencapai usia yang menjangkau 50 an, perjalanan cell kita pun agak perlahan, ia mengambil masa hampir 37 hari untuk melengkapkan ‘Life span of the Epidermal layer.

Apa fungsi2 setiap lapisan tu minta jasa baik kawan2 tanya pak cik google and kita sama2 share di sini.

DERMIS

Bahagian ke 2, Ia berada dibahagian bawah Epidermis, saiznya agak tebal, mencapai 3mm ketebalan.

Dibahagian ini terdapat beberapa jenis tissue yang menyokong kepada framework to the skin seperti, saluran darah, akar rambut, kelenjar peluh, dan kelanjar sebaceous.

Di bahagian ini pula terdapat 2 lapisan iaitu:-

  1. Papillary layer – terdapat nerve endings, jaringan saluran darah, lymphatic capillaries. Life span of darah manusia adalah 120 hari.
  2. Reticular layer- connective tissue iaitu penghasilan collagen, oxygen and food

Bahagian ke 3 ialah HYPODERMIS

 

Tissue yang menyokong  kepada structur kulit seperti saluran darah dan nerve endings ( hujung2 saraf yang memberi rasa sakit, panas, sejuk dll)

Di bahagian ini terdapat satu lagi lapisan iaitu SUBDERMAL MUSCLE LAYER

Kat bahagian ini lah ada nya akar rambut, kelenjar peluh dan sebaceous gland dan juga kuku.

Lapisan ini bersambung dengan organ-organ dalaman kita .

 ****

So by understanding all this, kita akan appreciate diri kita more.  Kita akan faham, what is the best for get the healthy and beautiful skin. I am happy to share with you about ‘Natural Anti Aging’ . Satu topic yang sangat menarik . Those yang berminat untuk sama –sama kita berkongsi …jom say……. Yes, I like it.

MANJAKAN DIRI ANDA!

CLAY atau TANAH LIAT adalah sejenis bahan asas yang telah dan boleh digunakan sebagai topeng muka. Ia bertindak sebagai agent pembersih yang cukup baik, membersih secara mendalam dan menyahtoksik kan pada kulit anda. Tanah liat  kaya dengan mineral. Ia membantu  kulit untuk bernafas, juga bertindak sebagai agent pengelupasan. ANDA HANYA PERLU CAMPURKAN APA SAJA RAMUAN LAIN KESUKAAN ANDA seperti lemon Jus, apple jus, susu segar, Floral water, minyak zaiton dan apa saja untuk menjadikan ia sebagai “PES”. Untuk kesan yang paling menakjubkan, titisan PURE ESSENTIOL OIL amat diperlukan.  Anda hanya perlu urut perlahan lahan pada gerakan membulat, biarkan seketika dan bilas seperti biasa.

JENIS CLAY

CLAY HIJAU

Membersih, detoksifikasi, toning dan menarik keluar kekotoran. Tanah liat hijau sesuai untuk kulit normal.

CLAY COKLAT “Rhassoul”

Sangat berkesan untuk proses pengelupasan yang sempurna, ia mengelupas secara lembut. Detoksifikasi kulit anda,  sangat berguna untuk menarik keluar minyak yang berlebihan dan kotoran dari dalam kulit. Ia mempunyai kandungan mineral yang tinggi dan bersifat anti radang dan antiseptic.

CLAY PUTIH (Kaolin Clay):

Antara yang paling biasa didapati dalam rangkaian kosmetik anda. Ia kaya dengan kandugan mineral, bersifat lembut dan mudah menyerap. Sangat sesuai untuk kulit sensitive, kering dan kulit matang.

FULLERS EARTH:

Membersih, membantu menyerap minyak dan mencegah jerawat. Boleh dicampur adukkan dengan jumlah yang sama dengan Kaolin Clay atau apa jua CLAY  pilihan anda.

CLAY PINK

Kaya dengan mineral, membersih secara perlahan dan detok kulit anda. Sesuai untuk kulit sensitive.

SELAIN TOPENG MUKA, anda boleh mencipta sendiri ‘LOOSE POWDER’ PEMERAH PIPI ( BLUSHER) dengan mengunakan CLAY SEDIA ADA. Mix and match warna pilihan anda.. PUAS HATI DAN SANGAT MENJIMATKAN.

Selamat Mencuba

 

COSMETIK CLAY

COSMETIK CLAY

 

 

RAWATAN TERAPI MINYAK BUNGA MATAHARI

oleh DR.F KARACH

sunflower oilTerapi minyak bunga matahari (Oil Pulling) adalah satu lagi rawatan detox secara semula jadi yang menakjubkan, ia terapi mudah yang  anda boleh lakukan sendiri di rumah. Ini adalah satu kaedah penyembuhan ayurveda purba yang digunakan untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit penyakit yang kebiasaannya  dirawat secara pembedahan atau ubat-ubatan yang berdos tinggi  yang mana  pengunaan ubat ubatan ini secara berterusan dalam jangka masa yang lama boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius.

 Dr.Karach , seorang doktor berbangsa Ukraine telah berjaya menyembuhkan  pesakit leukemia kronik yang telah menjalani 15 tahun rawatan perubatan yang teruk, dan juga pesakit artritis , yang hanya meneruskan kehidupannya dalam keadaan terlantar sama sekali .

“Oil pulling” bukan saja terapi biasa malah diyakini dapat menyucikan seluruh badan ( detox ) dalam jangka masa yang lama.  Ramai yang telah mengalami kesan penyembuhan dari penyakit dan keadaan seperti: –

Migrain
Sakit kepala
Bronkitis
Sinustis
Asma
Neuro
Ekzema
Periodonteris
Diabetes
Tekanan darah tinggi
Ketidakseimbangan Hormon dll

Jom Try…

MASA YANG DIPERLUKAN : 15 – 20 minit / setiap hari

BAHAN : Cold process organik sunflower oil

BAGAIMANA : –

  1. Perkara pertama pada waktu pagi sebelum memberus gigi dan sebelum mengambil apa-apa minuman atau makanan.
  2.  1 sudu besar minyak , dikumur ke belakang dan ke depan tanpa tekanan yang berlebihan selama 15 hingga 20 minit. Pastikan  minyak mengalir antara gigi.
  3. Pada masa yang sama, excercise rahang  seolah-olah anda mengunyah untuk merangsang kelenjar air liur.
  4. JANGAN telan mana-mana minyak kerana ia penuh dengan toksin dan kuman di ekstrak daripada sistem peredaran badan .
  5. Ludah keluar minyak , bilas mulut anda dan berus gigi anda dengan sempurna .oil pulling

” According to Traditional Chinese Medicine, the tongue and the pulse are two of the most import diagnostic tools. “The tongue is mapped by organ-locations – that is, each section of the tongue is connected to the kidneys, lungs, spleen, liver, heart, pancreas, small intestines, stomach, colon, and spine.” “Thus, an oil-mouth-massage soothes and stimulates the key meridians where taste meets organ.”

mengikut semua laporan-laporan kaedah rawatan ini akan berakhir dengan gigi putih !

 

oil-pulling