IT PIQUE MY INTEREST! -Sejarah Aromaterapi

Sekadar berkongsi pengalaman semasa aktiviti- aktiviti bazar, ramai yang stop dek kerana terhidu wanginya bau!.. Aromaterapi ke nih?, Lavender ada? Lemongrass ada? Tea Tree ada? !… Itu lah antara ragam ragam ayat teruje dari customer.

Wowwww… tahu rupanya customer kita nih dengan nama – nama pati minyak yang cukup popular ini.

TAHUKAH ANDA?

Sejarah penemuan Pati Minyak ( Pure Essential Oil) telah wujud lebih kurang 6 ribu tahun dahulu. Di akhir tahun 1920 an, bangsa Eygpt dipercayai membuat percubaan ‘distillation‘ yang pertama. HIPPOCRATES yang dikenali sebagai ‘ father of medicine’ telah membuat banyak kajian dan penyelidikan tentang pengunaan dan keberkesanan  Pure Essential Oil dalam dunia perubatan, kosmetik dan mempopularkan tentang keistimewaan Pati Minyak Aromaterapi.

Namun, ia telah dikomersialkan oleh Mr Rone Mourice Gatttefosse, seorang Ahli Kimia berbangsa Perancis. Mr Gatttefosse secara tidak sengaja telah berlaku (burn experienced) di dalam makmalnya, Lalu beliau menyapu minyak  Lavender pada kesan terbakar tersebut, sungguh menakjubkan kesan terbakar sembuh dengan sangat cepat tanpa meninggalkan kesan ‘takut’. Dari situ, keyakinan yang tinggi terhadap potensi nilai herba ini perlu dimajukan.

Pada tahun 1937, Mr Gatttefosse, telah menerbitkan buku berkenaan Aromatherapy iaitu ‘ GATTTLE FOSSE AROMATHERAPY’ .  Beliau juga turut di iktiraf sebagai salah seorang yang terawal mengenengahkan aura AROMATHERAPY.

 

lavendula oil

 

Leave a Reply