My Ratu ku LELAKI

Terima kasih yang tak terhingga buat  Pn Rosnita bt Hamzah, selaku Pegawai Khas kepada Penasihat Pembangunan Keusahawanan dan Ikhtisas Wanita kerana sudi menjemput saya bagi memenuhi ruang sempena program MAJLIS KERJAYA DAN PENYAMPAIAN SIJIL PENGURUSAN LEPAS BERSALIN ( Post Natal Management), Bersama Datuk Seri Shahrizat  Abdul Jalil.IMG-20150520-WA0018_20150521001725765

Menarik bunyinya…PENGURUSAN LEPAS BERSALIN!

Program ini juga merupakan kerjasama dengan My Ratu, iaitu badan NGO yang ingin mengangkat profesion pengamal perubatan tradisional rawatan selepas bersalin ke tahap yang lebih tinggi di samping membuka peluang pekerjaan kepada wanita.

Dahulu kala, mereka –  mereka ini kita panggil   mak bidan, tukang urut, atau bidang kampung dan yang lagi parah  BIDAN TERJUN . Ada  yang mewarisi ilmu kebidanan  melalui nenek moyang, dalam mimpi , dan tak kurang juga yang mempunyai naluri perbidanan tersendiri. Namum boleh di katakan hanya segelintir daripada mereka yang merupakan BIDAN BERTAULIAH, iaitu mendapat pengiktirafan daripada pihak pihak tertentu.  Malah wujud juga satu golongan iaitu  BIDAN SERBA BOLEH, yang hanya mengambil kesempatan di atas kesempitan orang lain. Wang ringgit jadi taruhan.

Bercerita tentang MAK BIDAN ini mengingatkan saya pada PAK BIDAN yang saya kenali.  Saya mendapatkan perkhidmatan beliau daripada anak ke 2 hingga ke 5. Memang terbaik,  BIDAN BERTAULIAH dan mendapat pengiktirafan daripada beberapa hospital termasuklah Hospital Universiti Sains Malaysia,Kurang Kerian. Cerita pasal ANATOMI… ermmm terlopong kita di buatnya.. penuh dengan ilmu. Beliau mengadunkan warisan alam bersama kecangihan teknologi dunia perubatan.

MACAM MANA SAYA BOLEH BERBIDAN DENGAN BIDAN LELAKI????

Ceritanya begini!, saya terpaksa operate semasa lahirkan anak pertama sebab ‘ flex brech’. zurrrpppp kasi potong, memanglah tak sakit, sekejap jer baby dah keluar. Tapi lepas tu, ya ampunnnn… sakitnya! nak ketawa tak boleh, terbatuk pun tak boleh, nak nyusu baby pun seksa. Di pendekan cerita, saya nekad if anak ke 2 nanti, saya nak juga bersalin NORMAL.

Dua tahun kemudian, ter mengandung lagi. Setiap kali check up ‘dup dap dup dap’ jantung, risau asyik asyik baby berpusing walaupun usia  kandungan dah hampir 8 bulan.

Tahu tahu je lah, bila buku redok ulangan klinik kesihatan  dah  ada sticker  MERAH, maksudnya kandungan dalam perhatian lah. Dah lah 1st baby operate.

Nak dipanjangkan cerita, baru duduk depan TV, siaran NONA pun tamat.. di skrin akhir tu ada tertulis ‘ BIDAN LELAKI’. Saya cepat cepat call TV3, minta sambungkan kepada unit NONA. Alhamdulillah, lega..dapat juga akhirnya nombor telefon bidan tersebut.  Terus buat appointment.

Siapa PAK NGAH

Bertemulah dengan ‘PAK RATU‘ masa tu kandungan dah 8 bulan, kedudukan 100% songsang.

“Nak pusing pun dah tak de ruang nih!, kata PAK BIDAN

Konsult punya konsult, akhirnya kami bersepakat untuk cuba, aktiviti ini memerlukan KAEDAH PERNAFASAN yang betul. Balik jer, terus ke klinik untuk SCAN... Alhamdulillah..memang pusing pun kedudukan baby. Bertambahlah tahap confident saya kepada PAK BIDAN ini. Beliau mesra dengan panggilan PAK NGAH. Sepanjang mengenali beliau terlalu banyak ‘POK PEK POK PEK’ nya..  ( leteran) berkaitan dengan permasalahan wanita ini.  Saya tekun mendengar, sambil – sambil mencatat apa yang difikirkan perlu.

PAK NGAH juga merupakan BIDAN KELUARGA kepada pengacara NURFARAHIN JAMSARI. Beliau sempat membukukan WARISAN ALAM beliau bertajuk  ‘ 44 HARI BERSAMA NURFARAHIN’.  Terdapat banyak petua petua yang boleh kita amalkan disini.

Hadiah dari PAK NGAH

Hadiah dari PAK NGAH

Ini adalah 2 jenis herba, adunan PAK NGAH Herbs, yang masih saya amalkan sehingga sekarang.

Pak Ngah Herbs

MESTI SEMUA ORANG ADA PENGALAMAN DENGAN MAK BIDAN KAN?, apa KATA JOM KITA SHARING CARING KAT sini, moga moga ia MEMBERI MANFAAT KEPADA WARISAN yang akan DATANG ilmu yang bermanfaat

Tanggal 17 March 2015, Pak Ngah telah dijemput PenciptaNya. Alfatihah, semoga Allah mencucuri Rahmat buat hambaNya.

Leave a Reply